Nelere dikkat etmeli?
Eğer uyguladığınız yöntemlerde hedefe ulaşamadığınızı ve sinirlenmeye başladığınızı düşünüyorsanız ya da çocuğunuzun direndiğini hissediyorsanız eğitime hemen ara verin. Bu işi başarmak için yapacağınız baskı, bütün çabalarınızı sabote edebilir. Tuvalet eğitiminde hedefe sadece çocuğunuzun gönüllü iş birliği ile ulaşabilirsiniz.
Tuvalet eğitimine çocuğunuz oturağa isteksizse ya da kabız olduysa da ara verebilirsiniz. Eğer çocuğunuzun dışkılaması seyrekleştiyse ( haftada 3 defadan az ), dışkısı normalden daha büyük, sert veya pütürlüyse ya da tuvaletini yaparken zorlanıyorsa, bu durumu mutlaka doktoruna bildirin. Sorunu önce günlük beslenme alışkanlıklarını değiştirerek ( kuru erik ve diğer meyvalar dışkıyı rahatlaştırmak, muz ise sıklaştırmak için iyidir) ve onun bol bol sıvı içmesini sağlayarak çözmeye çalışın. Daha sonra tuvalet eğitimine tekrar başlayabilirsiniz.
Sonraki aşamalarda ne var?
Çocuğunuz oturağını düzenli olarak kullanmaya başladıktan sonra, gündüzleri bez kullanımından alıştırma külodu kullanımına geçebilirsiniz. Okul öncesi hazırlıkta ise çocuğunuzun oturak kullanımından tuvalet kullanımına geçmesini deneyebilirsiniz. Çoğu çocuk uyurken altına kaçırmaya devam eder ama sorun değil, “büyük çocuk “ olmaya hazır olduğunda bunu da öğrenecektir.
Kız çocuklarının tuvalet eğitimi
Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber kız çocuklarının tuvalet eğitimine daha çabuk hazır oldukları kabul edilmiş bir gerçek. Bazı uzmanlar bunun tuvalet eğitiminde annenin ön planda olmasından kaynaklandığını düşünmekte. İzleyerek örnek aldığı kişi ile “donanımları” aynı olduğu için rahatlıkla taklit edebilir. Kızların tuvalet eğitiminde cinsiyete bağlı olarak bilmesi gereken en önemli konu temizlik aşaması. Aynı bez kullanırken yaptığımız gibi tuvalet sonrası temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerekmektedir. En önemlisi ise kızınız tuvaleti kendi başına kullanmaya başladığı zaman özellikle kakasını yaptığında tuvalet kağıdını önden geriye doğru kullanmasını, çişini yaptıktan sonrada vajinal alanını tuvalet kağıdıyla hafif hafif vurarak kurutmasını öğretin. Mesane enfeksiyonları, seyrek görülen rahatsızlıklar olmalarına rağmen, kız çocuklarının tuvalet eğitimi süreçlerinde daha çok görülürler. Eğer kızınız her zamankinden daha sık çişini yapıyorsa, çiş yaparken canı acıyorsa, tekrar altına kaçırmaya başladıysa, karın ağrısı çekiyorsa, aniden ve acil olarak çişi geliyorsa, bu durumu mutlaka doktoruna bildirip kontrole götürün.
Tuvaletini ayakta yapmak isterse
Kızınız, abisi, babası ya da okuldaki erkek arkadaşların tuvaleti kullanırken ayakta durduklarını görüyorsa bunu kendiside denemek isteyebilir. Evet, etraf biraz pislenecek ama ona izin verin. Çünkü bir iki denemeden sonra hızlı bir şekilde tuvaletini ayakta yapmak için gerekli organlara sahip olmadığını anlayacak ve bu işten kendiliğinden vazgeçecektir.
Erkek çocukların tuvalet eğitimi
Daha önce de belirttiğimiz gibi erkek çocuklar tuvalet eğitimine daha geç hazır oldukları gibi eğitimleri de daha uzun sürebilir. Örnek olarak babayı izlese bile yinede kızlardan biraz daha fazla zamana ihtiyaçları vardır. Çünkü onların eğitimi kızlardan farklı olarak iki adımlıdır. Önce tuvaletlerini oturarak yapmayı öğrenecek sonra da çişlerini ayakta yapmayı deneyeceklerdir. Eğer oğlunuz tuvalet eğitiminde kız arkadaşlarından daha uzun bir süreye ihtiyaç duyarsa onu zorlamayın, hazır olduğunu gösteren sinyalleri bekleyin.
Ayakta yapmaya geçiş
Oğlunuz tuvaletini oturarak yapmayı öğrendikten sonra bunu ayakta denemek isteyebilir. Bu aşamada onun babasını, amcasını ya da abisini tuvalette izlemesini sağlamasını sağlayın. Oğlunuz bunu nasıl yapılacağını anlamaya başladığı zaman, oturağını tuvaletin yanına götürerek orada ilk denemeyi yapmasına izin verin. Eğer ayakta yapmaya geçişte isteksizse kesinlikle baskı yapmayın. Ama tuvaletine küçük objeler koyarak eğlenceli “hedef denemeleri” yaptırabilirsiniz. Bu geçiş döneminde kesinlikle bir süre tuvalette temizlik yapmaya hazırlıklı olun ve şaşan hedefler için oğlunuza kızmayın.
• Eğitime çocuğunuz hazır değilken başlamak eğitim sürecini uzatacaktır.
• Eğitime başladığınızda çocuğunuzun günlük yaşamında önemli değişiklikler olmamasına dikkat edin. (yeni kardeş, yeni ev vs)
• Zorlamayın. Kendisini huzursuz hissederse, kakasını tutmaya başlayabilir ve buda kabızlık gibi problemlere yol açabilir.
• İki yaşına kadar tuvalet eğitimi hakkında çocuğunuza sinirlenmemek ve onu kesinlikle cezalandırmamak en iyisidir.
• Çocuğunuza bu yeni ve karmaşık işe adım adım alışması için zaman tanıyın. Onu, tuvalette eğlenceli öyküler anlatarak veya cesaretlendirici sözlerle harekete geçirebilirsiniz.